Zupa krupnik
Krupnik to chyba jedna z najstarszych polskich zup. Tradycyjna zupa zasypana kaszą, dzięki niej jest bardzo sycąca i smaczna. Miłośnicy mięsa mogą ugotować krupnik na mięsie np. na skrzydełkach drobiowych, piersi lub żeberkach. Wó...
Krupnik to chyba jedna z najstarszych polskich zup. Tradycyjna zupa zasypana kaszą, dzięki niej jest bardzo sycąca i smaczna. Miłośnicy mięsa mogą ugotować krupnik na mięsie np. na skrzydełkach drobiowych, piersi lub żeberkach. Wó...
Knedle ze śliwkami to dobrodziejstwo jesieni. W moim domu pojawiają się rzadko, ale grzechem byłoby nie zjeść ich w śliwkowym sezonie. Tym bardziej, że śliwki to bardzo smaczne owoce, a w połączeniu z ciastem ziemniaczanym smaku...
Soczewica w sosie curry, jakże proste, pożywne i smaczne danie. Mimo, że całkowicie bez mięsna z pewnością posmakuje wszystkim. Przygotowałam ją ze sporą ilością papryki i kalafiora. Całość pławi się w pomidorach z domieszką indyj...
Smoothie owocowe na bazie zielonej herbaty jest nie tylko pyszne ale również mega zdrowe. To jeden z tych koktajli, który świetnie wspomaga odchudzanie. Dlatego polecany jest szczególnie na drugie śniadanie ze względu na zawartość...
Przygotowanie tortilli jest już na blogu i to nawet na kilka sposobów. Dziś zachęcam Was do przygotowania wręcz błyskawicznej, niezwykle zdrowej i pysznej przekąski. Wrapy przygotowałam z pełnoziarnistych tortilli, lekkiego sosu ...
Zupki z dyni są po prostu znakomite i możliwe do przygotowania z każdej dyni. Jednakże w zależności jakie dyni użyjemy jej smak i kolor będzie się zasadniczo różnił. Tym razem proponuję zupę inspirowaną azjatyckim przepisem z mały...
Pancakes bananowe z masłem orzechowym to naprawdę niezwykłe naleśniki. Niezwykłe bo możliwe do przygotowania w wersji tradycyjnej tzn. z mąką lub całkowicie w wersji bezglutenowej, bez mąki i bez cukru. Mimo, to zachwycają smakiem...
Placuszki z cukinii to to potrawa rodem z Grecji i mimo, iż przygotowuje się je niemalże identycznie jak placki ziemniaczane to korzenie tego dania należą do śródziemnomorskiej kuchni. Placuszki przygotowuje się błyskawiczne, są p...
Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami oraz krótka historia króla warzyw. Brokuły, uprawiane już w starożytności, pochodzą prawdopodobnie z rejonu Morza Śródziemnego. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych do...
Ten przepis jest niemalże archiwalny bo stosuje go już ponad 20 lat. A wszystko zaczęło się kiedy byłam z wizytą u znajomych w Niemczech jeszcze w latach 80-tych, to tam po raz pierwszy ją próbowałam. Niemcy słynną ze swoich pyszn...
Kalafiorowa to jedna z tych zup, która dominuje na polskich stołach, choć oczywiście nie przebije swoją popularnością rosołu czy pomidorowej. Można przygotować ją całkowicie w wersji wegetariańskiej z dodatkiem świeżych ziół lub u...
Błyskawiczny chłodnik na botwince to dopiero zupa, wspaniała, zimna, orzeźwiająca i pożywna akurat na ta porę roku, kiedy upały zaczynają męczyć, a i botwinki i świeżego kopru jest pod dostatkiem. Ze wszystkich chłodników ten lubi...
Botwinka jak sama nazwa wskazuje jest z botwiny, dlatego też jest zupą sezonową, możliwą do przygotowania tylko z młodych liści buraczków. Przyrządzą się ją na wiele sposobów, moja jest bardzo smaczna, niezwykle aromatyczna i poży...
Dania z ryb, są delikatne, a zarazem dzięki dodaniu rozmaitych warzyw i oryginalnych sosów wyraziste w smaku. Słowem doskonałe na przykład na niedzielny obiad lub kolacje z przyjaciółmi. Przepis udało mi się wygrzebać z jakieś sta...